Se manifiestan en Valencia para pedir de Cofrentes

Activistas de distintas organizaciones se congregan en Valencia en frente de las oficinas de Iberdrola para denunciar el fin de la estafa eléctrica y que no se construya un nuevo almacén radiactivo en Cofrentes, y se proceda a su cierre en 2021 cuando está previsto.

1.jpg

MANIFIESTO

IBERDROLA ENS ROBA I CONTAMINA!

Abans deien que les energies renovables eren massa cares i per això pujava l’electricitat, ara diuen que no plou ni a penes fa vent i per això seguix pujant… Es burlen de nosaltres i amb aquestes mentires del govern i les grans elèctriques, amplificades pels grans mitjans de comunicació, ens pugen l’electricitat any rere any, de manera que hui tenim la 3ª més cara d’Europa, sols per baix d’Irlanda i Regne Unit.

Damunt, durant el passat mes de gener, en plena ona de fred, han desencadenat una escalada de preus que ha pujat la llum a nivells rècords. En un país amb 12 milions de pobres, amb greus problemes per cobrir les seues necessitats bàsiques, les elèctriques no han tingut cap problema de consciència en seguir tallant la llum als qui no podien pagar-la, provocant així morts per fred i per accidents domèstics amb ciris o brasers entre els que s’han quedat sense connexió a la xarxa elèctrica. Són les víctimes col·laterals d’aquesta guerra de classes, de rics contra pobres.

Però com pot ser tan cara l’electricitat en el país amb els salaris més baixos de l’Europa desenvolupada? Doncs perquè les grans elèctriques fan trampa i, per exemple, paren les centrals hidràuliques que són les més barates i fiquen en marxa les centrals de gas, que són les més cares, i els preus de l’electricitat s’encarixen immediatament. Així s’explica que els dies més gelats d’aquest hivern els preus es dispararen, marcant rècords històrics de cost per als consumidors i de beneficis per a les elèctriques, que han rendit milers de milions d’€ de beneficis als seus amos en plena crisi, mentre tots els demés perdíem capacitat adquisitiva i ens apretaven el cinturó… I encara diuen les elèctriques que els devem 30.000 milions d’€ pel dèficit de tarifa que es va inventar Aznar, en canvi dels 3400 milions que ens han cobrat de méspels costos de transició a la competència no diuen res de tornar-los, l’avarícia dels amos de l’electricitat no té límit!

I per què el govern, sabedor d’aquestes trampes, les permet desvergonyidament? Doncs potser per les “portes giratòries”, eixos endolls (enchufes) que col·loquen presidents i ministres quan acaben el seu mandat als consells d’administració de les grans empreses elèctriques permetent-los cobrar molt sense treballar res. Gràcies a ells, les elèctriques connecten foscament amb els governs de torn i influïxen enormement sobre la política energètica del país; de fet, la política energètica espanyola, amb els preus abusius, els nous permisos de les centrals nuclears, els impostos i les traves a l’energia solar, etc., sens dubte està feta a la mida de les grans elèctriques.

Perquè l’electricitat espanyola no sols és cara sinó també molt contaminant. Les centrals tèrmiques generen cada any milions de tones de CO2, el principal gas responsable de l’efecte hivernacle i el calfament del clima, que amenaça amb convertir les nostres terres en un desert erm si no canviem aviat. I les centrals nuclears produïxen milers de tones anuals de residus que seran radioactius i perillosos durant mil·lennis, amb el perill afegit dels possibles accidents greus que poden contaminar nacions senceres, afectant i arruïnant milions de persones, com ja ha ocorregut a Maiak, Txernòbil i Fukushima, i com va estar a punt d’ocórrer en Vandellòs, ací al costat.

A Alemanya, en 2011, desprès del triple accident nuclear de Fukushima, decidiren abandonar definitivament l’energia nuclear, substituint-la per l’eficiència i les energies renovables, especialment la solar, de la qual tenen instal·lada 8 vegades més potència fotovoltaica de la que tenim en Espanya, encara que ells sols reben un 70% de la nostra energia solar. I des d’aleshores la seua electricitat no ha parat de baixar, perquè les renovables s’han abaratit moltíssim durant els últims anys i ja resulten més barates que les energies convencionals.

Per tant, la solució per evitar l’encariment i la contaminació passa per substituir aviat les energies tèrmiques i nuclears per l’eficiència i les renovables, principalment la solar, que és l’única font d’energia que tenim de sobra i de la qual rebem al voltant de 1600 kwh per m2 cada any. El “problema” és que l’energia solar no costa res, resulta gratis, i amb ella els ionquis dels diners que dirigixen les elèctriques perden el seu lucratiu negoci actual, perquè no poden posar-li un comptador al Sol per a seguir cobrant-nos el rebut elèctric!

A més, Iberdrola, propietària de Cofrents i una de les responsables dels preus abusius de la llum, acaba de presentar un projecte per a construir un nou magatzem de residus radioactius, amb la intenció de no tancar la ja caducada Central Nuclear de Cofrents al 2021 i mantindre-la en funcionament durant 20 anys més, amb el perill cada volta més gran que això entranya. No hem de consentir-lo.

Si els successius governs espanyols hagueren defés els interessos de la immensa majoria de la població, nosaltres també aniríem pel camí d’Alemanya i tindríem la llum més barata i molt més neta. Però ací, les portes giratòries i la corrupció institucional, han fet que el govern permetera pujades abusives dels preus elèctrics, que allargara el permís de funcionament de les centrals nuclears i que li ficara traves i pagaments a l’energia solar fotovoltaica.

Aleshores, davant tot aquest desgavell, nosaltres reclamem:

1r. Que no es talle la llum a cap família que no puga pagar l’electricitat.

2n. Que cessen les pujades abusives i arbitràries. Volem un preu just i assequible per a l’electricitat.

3r. Que s’acabe d’una vegada amb les portes giratòries i els endolls dels polítics per impedir que els amos de les elèctriques seguisquen dictant la política energètica del país.

4t. Que es canvie aquest model reduint les energies tèrmiques i tancant les nuclears, perquè són cada volta més cares, massa contaminants i molt perilloses, substituint-les per eficiència i renovables, sobretot l’energia solar, que en tenim de sobra i resulta gratis.

5t. Que es tanque Cofrents al 2021 com està previst i no s’autoritze cap altre magatzem de residus nuclears.

Signem aquest Manifest la Plataforma Per Un Nou Model Energétic, Ecologistes en Acció, Xúquer Viu, Marfull-Acció Ecologista Agró, La Ribera en Bici, Tanquem Cofrents, Plataforma A Contrapèl, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, …

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s