Suport al nostre manifest

TANCAR ALMARAZ I TOTES LES ALTRES. 100% RENOVABLES

Castellà                                              Portugués                                             Gallec

La indústria nuclear ha manifestat les seves intencions d’allargar el funcionament de les centrals nuclears més enllà dels 40 anys de disseny. Així, ENEL-ENDESA, IBERDROLA i GAS NATURAL-FENOSA, podran sol·licitar la renovació dels permisos d’autorització de la explotació entre el que queda del present any i el que ve. La central nuclear d’Almaraz seria la primera a demanar l’ampliació a partir del 8 de juny, després d’ella vindria Vandellòs el 26 de juliol de 2017; Cofrents, el 20 de març de 2018; i Ascó 1 i 2, a partir de l’2 d’octubre de 2018. L’única excepció serà Trillo, a partir del 17 de novembre de 2021.
El passat 30 de novembre, es va modificar el reglament del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) per desvincular la renovació del permís de funcionament del requisit de la revisió tècnica de seguretat de cada reactor, el que obre la porta al fet que el govern del Partit Popular pugui concedir permisos sense aquesta revisió de la seguretat.
Davant aquestes intencions de la indústria nuclear el Moviment Ibèric Antinuclear i les organitzacions signants del present manifest, recorden que:

  • L’energia nuclear és una tecnologia que va ser desenvolupada per motius militars, i el creixement només va ser possible gràcies al suport econòmic i polític de els governs, sent un pilar clau en la proliferació nuclear. Una energia que es va convertir des del seu origen en una transferència contínua de recursos dels ciutadans a les grans multinacionals i els bancs.
  •  L’energia nuclear és cara, bruta i perillosa. Els greus accidents ocorreguts a llarg de la seva història, com els de Harrisburg, Txernòbil o Fukushima, mostren amb claredat el risc que implica l’energia nuclear. Un risc sempre present que suposa enormes inversions econòmiques en matèria de seguretat i augmenten exponencialment el cost de l’energia nuclear. A més la generació de milers de tones de residus radioactius, que mantenen la seva toxicitat durant milers d’anys hipotecant de per vida les generacions futures. Tot això converteix a la nuclear en una energia massa costosa en termes socials, ambientals i energètics.
  • El funcionament fins als 60 anys suposa un risc inacceptable ja que els accidents seran més probables en un parc nuclear envellit. La radioactivitat no coneix les fronteres així, una fuita de qualsevol dels reactors a Almaraz per exemple, podria afectar Portugal.
  • · Aquest allargament implicaria també un augment considerable dels residus radioactius a gestionar. Especialment els d’alta activitat que són peligrososdurante centenars de milers d’anys i per als quals no hi ha una forma de gestió acceptable.
  • · En aquest sentit, s’ha d’iniciar el desmantellament de la central de Garoña de forma immediata. A més de no concedir cap permís més per allargar el funcionament de les centrals. Serà precisament la central d’Almaraz, la primera en sol·licitar aquesta pròrroga abans del proper 10 de juny. Una central que els seus dos reactors tenen una potència equivalent a 5 vegades la de Garoña i que genera grans beneficis als seus propietaris Iberdrola, Gas Natural i Endesa, tot i que la seva seguretat està degradada.
  • · Tan sols un mes després de la sol·licitud per part d’Almaraz serà Vandellòs II a Tarragona qui sol·liciti el permís. Continuant amb Cofrents (València), Ascó (Tarragona) i Trillo (Guadalajara).
  • · L’única raó per a aquest allargament nuclear és continuar amb l’obtenció de beneficis milionaris a través de la factura elèctrica i altres subvencions pagades per la ciutadania. La seva mera existència suposa un enorme fre al desenvolupament de les energies renovables, que constitueixen l’autèntica garantia per a un sistema energètic 100% renovable. De la mateixa manera que l’inici de la seva desmantellament és un moment clau per abordar un autèntic desenvolupament alternatiu per a les regions nuclears.
  • · El projecte de construcció d’un cementiri nuclear a Villar de Cañas (Conca) en uns terrenys inapropiats, amb un risc geològic inassumible, és un altre dels despropòsits de l’actual govern que mostra la incapacitat per afrontar un debat transcendental com és el de la gestió d’aquests residus altament perillosos.
  • · Un debat que ha estat ignorat a Salamanca on tot i l’enorme oposició dels veïns i de la hipoteca que suposarà per a tot el camp del Yeltes, el CSN, i els governs d’Espanya i de Castella i Lleó, han donat els permisos per a la que seria l’única mina d’urani a cel obert d’Europa. Tant és així, que sense haver finalitzat tots els tràmits s’ha permès a la multinacional australiana Berkely arrasar el territori i talar alzines centenàries per explotar un jaciment que no és rendible. Unes activitats que s’han d’aturar.

Davant d’aquestes intencions, les organitzacions, col·lectius i persones antinuclears sol·licitaran el proper 10 de juny a Madrid per tal d’aquestes ampliacions i un calendari de tancament nuclear. Per a això haurà de ser el Parlament qui aprovi una llei que fixi un calendari de tancament que posi fi a l’energia nuclear al nostre país.

Sol·licitem al Govern, que no renovi cap dels permisos a les centrals nuclears, i que procedeixi al desmantellament de Garoña. Solicitamos que no es robi a la ciutadania aquest debat fonamental per a l’impuls d’un nou model energètic just i sostenible. Un model 100% renovable que només serà possible mitjançant l’abandonament de l’energia nuclear.

NO A LA MINA D’URANI DE RETORTILLO

NO A L’ATC

TANCAMENT DE L’CABRIL

¿GAROÑA? Ni de conya

ALMARAZ I VANDELLÒS TANQUEM-LES DE DOS EN DOS

Tanquem Cofrents

TANQUEM VANDELLOS

TANQUEM ASCÓ

TANCAR TRILLO

PER UN CALENDARI DE TANCAMENT DE NUCLEARS NO A LA RENOVACIÓ DE PERMISOS

TANCAR ALMARAZ I TOTES LES ALTRES. 100% RENOVABLE